Pápanyalóka

Jézus, XXIII. János és Kennedy [+]

2010. szeptember 27. 16:25 / nikola

Még mindig tart a nyári olvasói termés feldolgozása! Zsuzsitól a nyáron olyan tartalmas gyűjteményt kaptunk, amit csak több részletben tudtunk feldolgozni. Íme az első epizód, melyben a politikai és a keresztény giccs közös szerelemgyermeke mutatkozik be: "Az első képen Jézus látható, XXIII. Jánossal és Kennedy elnökkel. Erről a Szamárköhögés legendás mondata jutott eszembe:"Kedves Hruscsov és Eisenhower úr!" - írta levelében Zsuzsi. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, nem készült-e az elmúlt hetekben hasonló alkotás az Úrról, amint XVI. Benedek pápa és Schmitt Pál vállát lapogatja.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,85/5

A hordozható szobrokról [+]

2010. szeptember 23. 0:12 / nikola

Szilvay kolléga egy kommentben már beharangozta az Eseményt, mely évről-évre minden giccskedvelőt hatalmas várakozással tölt el. Bizonyára már mindenki hangosan maga elé mondta, hogy ez a rendezvény csak is a szeptember 26-i hordozható Mária-szobrok Kárpát-medencei találkozója lehet, Gyöngyösön. "A hordozható Mária-szobrok felvonulása kétszázötven éves, gyönyörű barokk hagyomány; régebben a leányok mennyasszony-, a fiatalemberek vőlegényruhában hozták templomaik szépséges, öltöztethető Mária-szobrait."

Amikor pár éve először hallottunk e rendezvényről, még csak az a kérdés foglalkoztatott minket, hogy van-e olyan szobor, ami nem hordozható? Azóta jobban elmélyültünk a témában; íme a Pápanyalóka szoborhordozási kiskátéja:

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

A giccs-okozta örömön túlmutató poszttal jelentkezünk, Gergő fotósorozatának jóvoltából. Az alábbi gyűjtemény ugyanis a valódi, ordenáré giccsek mellett olyan apróságokat is tartalmaz, melyek csupán dokumentarista egyszerűséggel megörökített valóság mozaikkockái; a XXI. századba csontosodott múlt színes darabkái.

.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,4/5

Jézusmária! [+]

2010. szeptember 16. 10:01 / nikola

Gergőtől az alábbi levelet illetve fotósorozatot kaptuk:

A több száz éves máramarosi fatemplomok meglátogatását midnenkinek csak javasolni tudom. Mesebeli táj, mesebeli épületek, azonban itt-ott akad itt is giccs. Például ez a kép, amit elfordítva Jézus képe Máriáéra változik.

Első ránézésre ez egy közönséges Jézus-szentkép bekeretezve: bármely vidéki plébánia sekrestyéjében találhatunk hasonlót.

Pöppet oldalt sandítva kezd fény derülni a turpisságra.

Mintha soha nem is lett volna rajta Jézus a képen.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,4/5

Cimkék: jézus, szűz mária, kép

Dr. Jézus értékesít [+]

2010. szeptember 9. 8:36 / nikola

A Reklám A Javából blogon bukkantunk rá az alábbi gyöngyszemre. Csak ismételni tudjuk ReklámFail költői kérdését: vajon milyen indíttatásból született meg a Dr. Jézus szókapcsoltat? Külön figyelemre érdemes az Úr mellett lágyan eldőlő kereszt, és a rávérző szív.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 5/5

Cimkék: jézus, bolt, felirat

Kortyolj Szent Ferencből! [+]

2010. szeptember 8. 12:02 / nikola

Assisi Szent Ferencet láttuk már tollon, Csőrikének öltözve, szenteltvíztartóban állva; ma egy új oldalával ismerkedhetünnk meg. A gyermekded tekintetű, megskalpolt Ferenc kiválóan alkalmas bárminemű nedű tárolására.  Köszönet Tímeának a giccsvadászatért.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,76/5

Keresztény Disneyland épül [+]

2010. szeptember 6. 16:13 / nikola

Keresztény Disneyland épül Mallorcán - írja az index.hu. A spanyol sziget keleti részén nyithat meg Európa első vallásos vidámparkja, melyben többek között az utolsó vacsorát és a keresztre feszítést is megmutatják a látogatóknak. A várhatóan tíz millió euróba kerülő projekt példaképe a Buenos Aires-i Tierra Santa (Szent Föld) nevű park. Itt még Jézus feltámadását is modellezték: a kompozíció olyan, mintha egyenesen a Pápanyalókára tervezték volna, nekünk a kakukkos óra jutott először eszünkbe róla:

A mallorcai püspökség támogatja a keresztény Disneyland terveit, mivel - mint ahogyan kinyilvánították - a park hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek közelebb kerüljenek Jézushoz.

Mit kezdjünk a vallásközi giccsel? [+]

2010. szeptember 6. 14:53 / nikola

Nagyon fontos ám veszélyes területre evezett olvasónk, Jani, amikor az alábbi finomságot küldte blogunknak Sankt Gallenből:

Sziasztok!

Kicsit tanakodtam, hogy elküldjem-e ezt a remek alkotást nektek. Nem tudom ugyanis, hogy belefér-e a keresztény giccs kategóriájába, inkább vallásközi giccsnek mondanám. Nehezen tudom értelmezni az egészet egyben, de mint oly sokszor, most is érdemes megcsodálni a részleteket.

Üdv, és további jó munkát! :)
Jani
(egy lelkes olvasótok, aki jelenleg kihelyezett svájci tudósítónak is tekinthető)

A krisnás színekbe öltöztetett Buddha szárnnyal és glóriával pusztító erővel hat a vizuális túlkapásokra érzékeny retinára. A festett porceánformába öntés már-már fel sem tűnik emellett.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 5/5

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2024, IGEN