Pápanyalóka

Szentferences tollakkal ékeskedő [+]

2009. április 19. 20:27 / nikola

Szeráf kollégánk mindig szívesen vásárolt giccseket kegyhelyeket. Assisiből egész tollgyűjeménnyel tért haza, melyet lelkesen bocsátunk közszemlére.

Szent Ferenc szobor-tolla

Kicsiny, kék színű, műanyag toll. A betét hamar kifogy, de nem is ezért vásároljuk meg. Sokkal inkább a toll tetejét díszítő apró Szent Ferenc szoborért. A piciny alkotás a híres történetet dolgozza fel, amikor is Szent Ferenc megszelídít egy farkast, aki rettegésben tartja Gubbio városát. A szent hozzá méltó nyugalommal áll, mellette a farkas két hátsó lábára ülve néz fel a Ferencre, látszik; ő is szeretne olyan lenni, mint a Szent.

 

Ferenc a mandorlában

Hagyományos méretű toll, aminek csiptetőjén apró mandorlában Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak. Öléből három fehér galamb csipegeti az Ige magjait (logoi spermatikoi), mögötte pedig egy vidám kék madár repdes fel és alá. A kompozíciót kedves növények foglalják keretbe, zöldbe borítva a sziklás domboldalt.

 

Vitrinben úszkáló csoda

Szeráf kollégánk gyűjteményének legszebb és leginteraktívabb darabját hamarabb elajándékozta, mintsem hogy fotót készítettünk volna róla, ezért az alábbiakban csak leírást közlünk a remekműről.  Ha valakinek megvan, küldje be szerkesztőségünknek!

A két részből álló hagyományos toll felső szára, mint kis vitrin: ebben közlekedik légbuborékként a Vad Farkas. A háttér alapján erdőben vagyunk, melynek szélén maga Ferenc áll, kezét előrenyújtván. A tollat finoman megdöntve a farkas elkezd közeledni a Szenthez, aki végül megszelídíti a vadállatot, úgy, ahogyan a legenda is megírta.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 2,79/5

Cimkék: szent ferenc, toll, csoda

Definíciós vita helyett - megmondjuk, mi a giccs. [+]

2009. április 19. 20:19 / Csodatevő Nikola

A puszta tény, hogy blogunk giccsekkel foglalkozik, veszélyforrás: bárki számonkérheti rajtunk, hogy mondjuk meg, mi a giccs. Azzal a gondolattal már el sem mertünk játszani, hogy olvasóink vitába keverednek, mert nem tudnak közös nevezőre jutni a giccs mibenlétét illetően. Mivel pontosan tudjuk, hogy idővel minden vita definíciós vitává válik, ezért elébementünk a dolognak. Megmondjuk, mi a giccs. Illetve dehogy mondjuk meg. Ugyanis pontosan tudjuk, hogy erre a kérdésre lehetetlen egzakt választ adni. Önkényesen szemezgetünk a nekünk tetsző definíciók közül.

  • Giccs: azon műalkotások gyűjtőfogalma, amelyek hazug, illúziókra épülő elképzeléseket táplálnak az ember és a társadalmi valóság viszonyáról, az ember osztályhelyzetéről és személyiségének jellegéről, hozzáillő sorsáról. A művészeten kívüli művészeti-esztétikai szférákban ízléstelenül dekoratív vagy édeskésen idillikus, gyakran bárgyú humorral megalkotott mű, illetve kontár vásári portéka - mondja a lexikon.

  • Továbbra is irigyeljük Abraham A. Moles francia filozófus definícióit. „A giccs a középszer boldogsága. vagy „A giccs a társadalmilag szentesített mértéktartó, megnyugtató ízléstelenség örömeiben való általános, titkos osztózás.

  • Nagyon frappánsnak találjuk Szép Ernő meglátását, miszerint „Mindenki giccset akar írni, csak nem mindenkinek sikerül.”

  • „Azért gyűlöljük a giccset, mert, ha homályosan is, érezzük, hogy gyönyöre hazugságon alapul, ez pedig lealacsonyít; s tán azért kell tiltakoznunk ellene, mert minket is, mindnyájunkat vonz minden alacsony gyönyör, csak mi nem akarjuk megadni magunkat... s mert öntudatlanul talán irígyeljük is azokat, akik megengedik maguknak a giccs élvezetét...” - írta Komlós Aladár a Nyugat 1931/13. számában.

  • A keresztény giccs megjelenési formái a teológiai szubsztancia elvesztésének jelei; így válik az egész kérdéskör a művészetelméleti felvetés helyett teológiai problémává. Az erőteljesnek az alpárival, az elsődlegesnek a másodlagossal, és az objektív keresztény eszmének a morális pszichikussal való helyettesítése.- írta Borbás kolléga az IGEN hasábjain, és milyen igaza is volt.

 

Ezt a posztot nem tekintjük lezártnak. A kommentek között tőlünk akár definíciós vita is folyhat. Ha olyan giccs-meghatározással találkozunk, ami midenképp ide fentre kívánkozik, oda fog kerülni.

Cimkék: giccs, definíció

Húsvéti tojástartó(?) [+]

2009. április 12. 15:20 / nikola

Nyitható-csukható lágytojástartó, mívesen kanyargó ezüst, színes üvegablakokkal. Ha foszforeszkáló tojást tennénk bele, gyönyörködhetnénk a fény üde játékában is. Hogy mintapéldányunkba miért helyeztek medálra applikált Jézus-ikont, arról lövésünk sincs; az ojjektum tetején díszelgő kereszt viszont lehetne szentkoronásan dőlt.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 3,39/5

Cimkék: húsvét, tojás

Feltámadás-tojások [+]

2009. április 8. 18:04 / nikola

A közelgő húsvét a csokinyúlgyártók és a tojásforgalmazók mellett a Pápanyalókát sem hagyja hidegen: a természet újjászületése, a húsvéti népi hagyományok, és a Krisztus feltámadása közötti, fizikai valójában megjelenő kulturális ingoványon sétálva olyan giccszuhatagba kerülhetünk, amivel akár locsolni is lehetne.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,57/5

Cimkék: húsvét, tojás, jézus

Foszforeszkáló Jézus [+]

2009. április 6. 22:56 / nikola

Foszforeszkáló kegytárgy régen volt, jöjjön hát egy klasszikus prototípus a közhelyes fajtából.

Furcsa érzés persze, hogy a közhelyes illetve a prototípus szavakat vagyunk kénytelenek használni, de hát mit tegyünk, ha már a fénnyeltölthetős korpusszal gyártott keresztek se mennek manapság ritkaság-számba. A képen látható példányt még erdélyi utunk során lőttük a csíksomlyói kegytárgykereskedés egyik félreeső pultjáról 2001 táján - úgy, hogy akkor mégcsak zarándok-szezon sem volt. Annak idején különlegesnek hittük, ma már nem tartjuk annak.

Szeráf kollégánkban a következő gondolatfolyamot indította meg a még ma is kifogástalanul működő kereszt:

Csak egy gondolatkísérlet; ágyunk fölött lóg a feszület, mert vallásosak vagyunk, egyszerű, fehér műanyagból készült, kicsit amorf Krisztus. Este mikor hazamegyünk, égve felejtjük a villanyt, amíg a fürdőszobában bíbelődünk. Lefekszünk, leoltjuk a lámpát, és ekkor, mint zöldszín örökmécses, ott világít fölöttünk az Édes Jézus. Lidérces.

Csak egyetérteni tudunk.

Szerintünk: 3/5

Szerintetek: 4,12/5

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2024, IGEN