Pápanyalóka

Definíciós vita helyett - megmondjuk, mi a giccs.

2009. április 19. 20:19 / Csodatevő Nikola

A puszta tény, hogy blogunk giccsekkel foglalkozik, veszélyforrás: bárki számonkérheti rajtunk, hogy mondjuk meg, mi a giccs. Azzal a gondolattal már el sem mertünk játszani, hogy olvasóink vitába keverednek, mert nem tudnak közös nevezőre jutni a giccs mibenlétét illetően. Mivel pontosan tudjuk, hogy idővel minden vita definíciós vitává válik, ezért elébementünk a dolognak. Megmondjuk, mi a giccs. Illetve dehogy mondjuk meg. Ugyanis pontosan tudjuk, hogy erre a kérdésre lehetetlen egzakt választ adni. Önkényesen szemezgetünk a nekünk tetsző definíciók közül.

  • Giccs: azon műalkotások gyűjtőfogalma, amelyek hazug, illúziókra épülő elképzeléseket táplálnak az ember és a társadalmi valóság viszonyáról, az ember osztályhelyzetéről és személyiségének jellegéről, hozzáillő sorsáról. A művészeten kívüli művészeti-esztétikai szférákban ízléstelenül dekoratív vagy édeskésen idillikus, gyakran bárgyú humorral megalkotott mű, illetve kontár vásári portéka - mondja a lexikon.

  • Továbbra is irigyeljük Abraham A. Moles francia filozófus definícióit. „A giccs a középszer boldogsága. vagy „A giccs a társadalmilag szentesített mértéktartó, megnyugtató ízléstelenség örömeiben való általános, titkos osztózás.

  • Nagyon frappánsnak találjuk Szép Ernő meglátását, miszerint „Mindenki giccset akar írni, csak nem mindenkinek sikerül.”

  • „Azért gyűlöljük a giccset, mert, ha homályosan is, érezzük, hogy gyönyöre hazugságon alapul, ez pedig lealacsonyít; s tán azért kell tiltakoznunk ellene, mert minket is, mindnyájunkat vonz minden alacsony gyönyör, csak mi nem akarjuk megadni magunkat... s mert öntudatlanul talán irígyeljük is azokat, akik megengedik maguknak a giccs élvezetét...” - írta Komlós Aladár a Nyugat 1931/13. számában.

  • A keresztény giccs megjelenési formái a teológiai szubsztancia elvesztésének jelei; így válik az egész kérdéskör a művészetelméleti felvetés helyett teológiai problémává. Az erőteljesnek az alpárival, az elsődlegesnek a másodlagossal, és az objektív keresztény eszmének a morális pszichikussal való helyettesítése.- írta Borbás kolléga az IGEN hasábjain, és milyen igaza is volt.

 

Ezt a posztot nem tekintjük lezártnak. A kommentek között tőlünk akár definíciós vita is folyhat. Ha olyan giccs-meghatározással találkozunk, ami midenképp ide fentre kívánkozik, oda fog kerülni.

Cimkék: giccs, definíció

Hozzászólások:

Kerub 2009. május 30. 9:53:43

Nagyon jó!
Még gyűjtöm az anyagot, aztán jövök pár hozzászólással!

k.

kistücsök 2009. szeptember 3. 9:24:45

A giccs vizuális káromkodás.

111 2009. szeptember 4. 13:53:04

“Mindig jobban szerettem a rossz könyveket, mint a jókat, valahogyan őszintébbeknek, természetesebbeknek ítéltem őket. A jó könyv rendesen nagyon is szándékos valami; mindenféle ravaszkodásnak, művészkedésnek a szülötte, hogy úgy mondjam, a jó könyv olyan rossz könyv, amelynek sikerült sikerülnie. A rossz könyv nem akar semmit, még rossz se akar lenni: van benne valami üde naivság, bájos átlátszóság, amiben gyönyörködni lehet vagy legalábbis mulatni rajta; a jó könyv: az író frakkban, összes rendjeleivel, nagyszerűen megborotválva és beszagosítva, a rossz: az író meztelenül.”
Heltai Jenő

Atti 2009. szeptember 5. 13:39:21

Sziasztok!
Szerintem az a legnagyobb baja az oldalnak, hogy ti az összes giccses tárgyat kihumorizáljátok.
Az egy dolog, hogy valami giccses. Az meg egy másik dolog, hogy attól még sok esetben - ezen az oldalon pedig csak - keresztény személyeket, szenteket, Jézust, Máriát, stb. ábrázolnak. Ha nem tetszik, szerintem tartsd meg magadnak, de ha belegondolsz, akkor te most min is nevetsz, mikor ezeket ócsárolod?
Azon, ahogy ábrázolták, vagy azon, hogy épp talán Jézus vagy Mária milyen viccesen néz ki?
Csak azt lehet ócsárolni, aki csinál valamit. Előbb csinálj egy szebb dolgot mint ő, és mire megcsinálod, TALÁN rájössz arra, hogy hibáznál, mert amennyit dolgozott vele, te csak semmibe vennéd...

ovidömper 2009. szeptember 5. 18:41:21

Kedves Atti!

Nem kell kitakarítanom a lépcsőházat a panelházamban ahhoz, hogy a lakógyűlésen elmondjam, hogy a fizetett takarító finoman szólva is szar munkát hagy maga után. Nem kell irányítanom a BKV-t egy percig se, hogy leírjam, pazarló az egész. Nem kell szentekről/Máriáról/Jézusról/stb. ereklyéket csinálnom, hogy tudjam, amiket itt bemutatnak, azok hm... viccesek

Szerintem az a legjobb dolga az oldalnak, hogy ti az összes giccses tárgyat kihumorizáljátok.

truecolor 2009. szeptember 11. 19:39:28

Atti kirohanását meg tudom érteni, mert egyszer én is éreztem így: egy mind esztétikailag, mind teológiailag magasan képzett barátom előadását hallgattam meg. Rio-i Jézus szobor, letekerhető koronájú lourds-i szűzmáriás vizes palack, szépen diákon, illetve kivetítőn, és hozzá a nagyon értlemes, de esztéta szöveg. Dühömön elcsodálkoztam és hónapokat gondolkoztam.

A keresztény giccs lehet egyszerű, tiszta hit tárgya.

(Objektuma, tárgyiasulása. És ez életveszélyessé teszi. Mert hitet azért elvenni, talán mégse akarunk. Adni se tudunk. Irigység se lehet bennünk, pedig könnyebb lenne. De érezzük hamisságát. A másodlagosságát. A (teológiai) tévedést, a (szép) hazugságát, amivel pont naiv „hívőjét” szippantja be. Ekkor pedig missziós kérdéssé válik.)

Licus 2009. november 7. 8:25:35

Nem értem - megmondjátok, mi a giccs? A múlt korok stílusáról eldöntitek? Az esztergomi püspöki bot pl. az? Jártatok töri esetleg művtört órákra? Sok más OK, de h valami csak azért giccs, mert VALAKINEK furcsa...

Licus 2009. november 7. 8:28:51

U.i.: Nem azért NEM giccses, mert egyházi, sőt „püspöki” tárgy. Nem a hit aurája miatt. Hanem mert egy (a miénktől eltérő) kor stílusában készült - színvonalasan. Ha ezt egy kalap alá veszitek a rózsaszín, világító műanyag szentszobrokkal, akkor baj van.

Licus 2009. november 7. 12:11:02

„Giccsvadászat az esztergomi kincstárban - 2. rész
Az alábbi, kettő-négy dimenziós képet lefotózni is alig tudtuk: A vastag, de áttetsző műanyag alatt rétegesen felépülő kép található, mely kép egyes térben elkülönülő elemei folyamatosan más dőlésszögből vannak ábrázolva. Alkotásunk összefoglaló-jellegű munka: egyszerre elevenedik meg előttünk az allegórikus mélységű olajfa (jobbra), miközben a háttérben a golgotai magány csúcsosodik ki.”
Régi korok/naív művészet/népművészet maitól eltérő, MÁSFAJTA (tér)ábrázolása miért giccs? Nehezen találok szavakat - legfőképpen a két magas egyetértési értékre, vagyis arra, h a „valami attól csúnya/rossz, mert nem olyan, mint ahogy én ma szeretem/megszoktam” felfogás ennyire általános. Kedves Olvasó, menj újra végig a giccssorozat képein... akkor érted meg, mi hozott ki a soromból. IGEN!

Téglagyári Megálló 2009. november 8. 9:13:25

Az evangélium azt mondja, gyümölcseiről ismerhetjük meg a szólás igazságát, ez szerintem a művészeti alkotásokra is igaz. Ha a „Jézus szíve” klasszikus falvédős/színes ábrázolása felébreszti a megbocsátás képességét egy családban, érdekel minket, hogy nem az ünnepelt sztárművészekkel azonos színvonalon készült?

megmondom 2011. december 27. 9:59:10

a megmondás az indexmajmolásból jön, ugyanaz a stílus. a poszt toló inkább arra gondolhatott, hogy megmondják, _szerintük_ mi a giccs. amivel persze nyugodtan lehet egyet nem érteni.

Arabella 2012. január 17. 8:38:10

És mi volna, ha bevezetnék az ízlésnevelést is a papképzésben? A hitoktatók képzésében? Hogy aztán legyen, aki nevelje a népet is... Isten többet érdemelne a giccsnél... Egyszer egy zenetanárnő mondta nekem: jól megfontolom, mit tanítok meg, a gyermekeknek nem lehet selejtet adni. És milyen igaza van!
Akkor Istennek lehet?!

Goldfinch 2012. január 23. 13:42:44

@Arabella, ezzel tejesen egyetértek. Keresztlányom a legjobb hittanos, kapott is ajándékba egy giccses, pacsuliszagú rózsafüzért a gyorstalpalón kvalifikált hitoktatótól. Az egyik kisfiú a csoportban felröhögött, hogy „szagos nyaklánc”, mire a hitoktató: „Milán, az ilyen kijelentésekkel Jézust szögezed a keresztre!” Khm... Mivel verjük azokat a bizonyos szögeket? A giccsparádéval szerintem igen.
(Mellesleg ez a másodikosok hittancsoportja, a poénkodó kisfiú tanyasi, ritkán jut el a szüleivel templomba, így rózsafüzért nem is nagyon látott még)

Forako 2012. február 2. 20:54:32

Amint olvasom a hozzászólásokat, eléggé eltér attól, ami arról szólna, hogy mi a giccs, és nem arról, hogy kinek miképp tetszik vagy sért (az, hogy egy giccs lehet szép, az egy külön kérdés).
Ami számomra meglepő, hogy senki részéről nem vetült fel két szerző álláspontja:
1. Szerintem megkerülhetetlen Clement Greenberg Avantgard és giccs című tanulmánya, ahol az avantgardot állítja szembe a giccset produkáló alexandrizmussal. Alexandrizmus lényege - már amennyire vissza tudom adni - hogy a korábbi művészeti korszakok, vagy mozgalmak - melyeknél az újdonság dinamikája megszűnt -művészetét utánozza (szerintem erre a tipikus példa lehetne a Petőfi stílusában író „költők” típusa, akik mindig megjelennek). Ez a modernizmussal áll kapcsolatban, mert nagy létszámú olyan tömeg jön létre a városokban, akik kiszakadtak a hagyományos falusi kultúrából és ezt pótolják a giccsel.
Angolul: www.sharecom.ca/greenberg/kitsch.html

2. Másrészt Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyvében pont a katolikus egyházzal kapcsolatban jelenik meg a giccs, ott is, mikor Sabina egy templomban elgondolkodik a freskókon, s ekkor ad egy ilyen definíciót: „a szar tagadása”. Az anyagiságnak a tagadása, amit kifogásol a szerző.
Ezt az álláspontját A regény művészete című könyvében tovább részletezi a wikipédia szócikke szerint.

Végül annyit kell még hozzátenni, hogy modern művészetelméleti szempontból azért is nagyon problematikus a kereszténység kapcsán a giccs, ugyanis minden modern művészet alapja, hogy az esztétikai alkotást nem egy eszme szolgálatába állítja. Tehát az eszme szolgálatába állított esztétika a giccs. Ez a kereszténység kapcsán pedig adott, hiszen itt egy eszme szolgálatában van a giccs. (Ez utóbbi téma kifejtésre érdemes nálam nagyobb tudású emberek számára. Megjegyzendő, hogy ez nem csak a kereszténység esetében probléma, hanem a marxizmusnál is.)

P. A. 2014. március 8. 0:53:58

Kedves Hozzászólók!

Előre szeretném bocsátani, hogy időről-időre meglátogatom a Pápanyalóka c. honlapot. Én őszintén szólva az oldalon található, szerintem bájosan ízléstelen műalkotások láttán rendre elfog a nevetőgörcs. Pedig hívő (bár korántsem tökéletes) katolikus vagyok, aki a saját korlátainak ismeretében törekszik ezt a világot legalább egy picit jobb tenni.

Szerintem a giccs definíciója a következő (amivel lehet egyetérteni és vitatkozni is): az önkifejezés felszínes, középszerű megnyilvánulása, ahol a tömegből kiemelkedő egyediség, és utánozhatatlanság hiányzik, és ahol a mű lelkileg nem nyújtja azt a pluszt, amire a szemlélődő vágyik.

A nevetés pedig a részemről egyáltalán nem azoknak szól, akik jóhiszeműen megveszik ezeket a dolgokat (nem ők a hunyók, hanem a kegytárgyakat bazáráruvá züllesztő üzletpolitika, ami sajnos, sok zarándoklatra is befészkelte magát, és azt csupán az anyagi haszon reménye hajtja). Hanem azon a mentalitáson, ami e giccsek készítőjét illeti, pontosabban azon, ami e mentalitás gyümölcse: a világító szentek, fröccsöntött rózsafüzérek, talpas, műanyag, tiritarka feszületek és effélék. Tulajdonképpen cseppben a tenger: a vallást üzletté züllesztő lelkület megmosolyogtató paródiája a giccsözön. Talán érdemes lenne annak is utánajárni, hogy a Pápanyalóka célkeresztjében szereplő tárgyakat vajon szívesen megáldják-e a papok. Egyáltalán: vajon szívesen ajánlják-e a híveknek a használatukat. Nem mernék rá fogadni (még kis tétekben sem), hogy igen. Na, jó, egyes papok (akik szintén jóhiszeműen, bár szerintem helytelenül járnak el) lehet, hogy igen, de szerintem az Egyház vezetése (kiváltképp a mindenkori pápa) óva intene ettől és inkább a művészileg sokkal értékesebb kegytárgyakat ajánlaná a híveknek.

Ha a lelkület lényegét az anyagi haszonszerzés vágya adja, az szerintem meglátszik a kegytárgykínálaton is. Ahol csak a bevétel a fontos és a hívők lelki üdve nem, ott száz vagy ezerszámra fordul elő a giccs, mert ott nincs meg a lelkileg felemelő dolog, csupán a felszínesség és a középszerűség. Ahol viszont élő a hit, ott ez a probléma jóval kevésbé van jelen, vagy egyáltalán nincs. Igazán szép művészeti alkotások (amik kivétel nélkül mindenkit mélyen megfognak) csupán mély, belső meggyőződésből adódó ihletből születnek.


Ionausale 2017. február 11. 0:07:43

Авторегистратор Каркам Tiny этот как описано в Papanyaloka – Definicios vita helyett - megmondjuk, mi a giccs.
sxout.cn/home.php?mod=space&uid=39072
lxw6.com/bbs/home.php?mod=space&uid=1632153
tnu.com.ua/forum/index.php?showuser=17472
www.tcinn.com/home.php?mod=space&uid=726400
www.shanyao.com/home.php?mod=space&uid=117968

Каркам Tiny - модель 2017 года, отличающаяся сверхкомпактными размерами, с качеством съемки Full HD (1920х1080 пикселей при 30 к/с). <a href=http://otvedai.net/user/Pus.Shice/>авторегистратор</a>
<a href=http://xingtanren.com/bbs/home.php?mod=space&uid=608588>авторегистратор</a>
<a href=http://calgarywelife.com/home.php?mod=space&uid=204208>авторегистратор</a>
<a href=http://bbs.3ddayinzhijia.com/space-uid-63142.html>авторегистратор</a>
<a href=http://wzbike.net/bbs/home.php?mod=space&uid=393459>авторегистратор</a>
Авто-Видеорегистратор Каркам Tiny работает на процессоре Ambarella A2S70 и имеет такие полезные функции, как «антиблик», «антисон», «копия для протокола», «штамп госномера» и др

Ietousale 2017. február 12. 7:21:55

Jessica you said этот <a href=http://grodno.do.am/index/8-17958>Ремонт холодильников реутов</a><a href=http://nashtigal.3dn.ru/index/8-13353>Ремонт холодильников реутов</a>.
He said, В«Duty callsВ» and left for work. nfs-game.com/index/8-118730http://musisi.com/forum/member.php?133047-CjoGom Papanyaloka – Definicios vita helyett - megmondjuk, mi a giccs.

LokeRom 2017. február 16. 3:22:41

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Mr.XRom 2017. február 20. 5:44:38

He works hard. His family is big, and he has to make a living somehow.
<a href=http://www.masalaboard.com/showthread.php/newreply.php?do=newreply&p=18066056&noquote=1>http://www.masalaboard.com/showthread.php/newreply.php?do=newreply&p=18066056&noquote=1</a> or www.perseidy.witnica.pl/index.php?option=com_agora&task=topic&id=11&Itemid=4/ ok

Oliapat 2017. február 25. 10:04:05

Hay. His second book wasn’t bad, but it was a far cry from his first book.

LOnopat 2017. február 26. 21:17:24

Тay. Mr. Brown, I have a bone to pick with you. My mail was lost because of you.
www.isainct.com/space-uid-53976.html
you-film.do.am/index/8-6050

OlkExock 2017. március 1. 4:31:07

What a wonderful day! He had to eat his words after her report.

OiExock 2017. március 3. 0:30:22

I thought I told you not to smoke in this room. If you play your cards right, he’ll agree to your plan.

Ulona .lautok 2017. április 8. 2:59:26

We took advantage of the low prices and bought a computer and a monitor. forum.belaruspoker.by/topic/36923/
I hate it!

Not bad , I would say. Has anybody ever interrupted your speech?

Ulona .lautok 2017. április 18. 8:34:17

katyaDauts 2017. április 18. 11:38:10

viagra online chennai

[url=http://viagrasuperonline.com/]viagra super active[/url]

<a href=„http://viagrasuperonline.com/”>viagra generic</a>

viagra doctors prescription

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (7), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2017, IGEN