Pápanyalóka

János Pál és a méhviasz [+]

2012. július 7. 11:43 / nikola

Ha igazán minőségi kontentot szeretnénk közszemlére bocsátani, mindig a lengyelországi levelek között kutakodunk. Ezúttal sem tettünk másként, fogadjátok szeretettel Betti szerzeményeit.

Sziasztok,

sok korábbi beküldőtökhöz hasonlóan egy Lengyelországi utazáson fedeztem fel a keresztény giccs igazi mélységeit. Köszi az eddigi és jövőbeni gyűjtéseitekért, jó tudni, hogy nem csak nekem fáj! :)

Betti

Krakkó főterén, egy méhészet kínálatában találtuk meg II. János Pál arcát méhviasz-gyertyából.

Ha azt gondolnánk, hogy JP II boldoggá avatása után „szabadult el a pokol", hát nem, az előző Szentatya maga szentelte fel Wadowicében a Szent Péter- templomot, saját képmásával a színezett üvegablakon. A templom mögötti kertben viszont már nem kis erőfeszítésembe került komolynak és ájtatosnak maradni, ugyanis cukimuki állatkás virágtartókkal tették kedélyesebbé a keresztutat:

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 1,92/5

Mariazelli foszforeszkálók [+]

2011. december 11. 20:53 / nikola

A foszforeszkálás szívügyünk, ezért óriási hálával tarozunk Pankának az alábbi fotókért.

Sziasztok!

Nem a legjobb minőségben, de jól kivehető foszforeszkáló Mária-szobrokat és az egyszerű műanyag társaik "enyhén" bandzsító tekintetét és elcsúszott koronát szeretném bemutatni (minden méretben megtalálhatóak, kínálat bőven van, pl. Fatimában, s jelen esetben Mariazellben is).

Sziasztok: Panka

Hál'istennek széles a választék.

A spontán fénykibocsátás megviselte a fehéregyensúlyt is.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,4/5

Márialámpa [+]

2011. március 1. 14:34 / nikola

Egyszerre szobor, állólámpa és design-bútor. A világító villanykörte egyfajta glória-installációként is értelmezhető, de az sem kizárt, hogy a pünkösdi lángnyelvet szimbolizálja.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 3,37/5

Újévi gigaposztunk egy tavalyi utazás képanyagát dolgozza fel. Köszönet Zsuzsinak a hatalmas merítésért és a már megszokott magas minőségért.

Sziasztok!

Nyáron vőlegényemmel befizettünk egy lengyel útra, mert mindketten kíváncsiak voltunk II. János Pál szülőföldjére. Kicsit kiábrándító volt, mert úgy láttuk, a lengyel katolicizmus inkább szól II. János Pálról, mint Jézus Krisztusról. Félre ne értsétek, mi tiszteljük az előző egyházfőt, de amilyen tisztelet őt Lengyelországban körülveszi, inkább hasonlít az észak-koreai diktátort övező személyi kultuszhoz.

Isteni Irgalmasság bazilika - no comment. Nemcsak a templom eklektikus külsejére, hanem a berendezési tárgyakra gondolok. Nekem legjobban a pápa-automata tetszett. Wadowice, a pápa szülővárosa meg egyszerűen ijesztő. Már a helységnévtábla figyelmet érdemel, ugyanis méteres, háromdimenziós betűkből áll (mint a legendás Hollywood-felirat), mellette a pápa szobra. Ezt sajnos nem tudtuk lefényképezni. A városka különben ízléses barokk temploma tele van különféle méretű és minőségű pápa-ábrázolásokkal, sőt, már oldalkápolnát is szenteltek a még boldoggá sem avatott egyházfőnek, melybe áruházi próbababákkal "mini Vatikánt" rendeztek be. Szintén megdöbbentő volt számunkra a zakopanei skanzen szintén "háromdés" reklámja - a templomban. (Olyan, mintha pl. a kaposvári székesegyházban a zalakarosi élményfürdőt reklámoznák fürdőruhás viaszlányokkal:)). És még sok apróságot is láttunk az öt nap során, ami a Pápanyalóka etetésére szolgál, fogadjátok szeretettel.

Zsuzsi

Komplex ajándékcsomag giccskedvelőknek. Az aranyozott pásztorbot telitalálat, a pápa portré pedig gyanúsan hűtőgépmágnes.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 3,66/5

A mindennapos giccszuhatagban elkeveredett levél került elő postafiókunkból: a mi mea culpánk, hogy advent harmadik hetében közöljük csak a dunakeszi Szent Mihály-napi búcsú kíváló minőségű giccstermését. Köszönet Enikőnek a gyűjtésért.

Kedves Pápanyalóka Szerkesztősége!

Mint minden évben, idén is megünnepelték Dunakeszin Szent Mihály napját a szeptember 29-e utáni vasárnapon. A búcsún volt minden, mi szem-szájnak ingere: medvecukor, nyalóka, ringlispíl, dodzsem, kínai gagyi, erdélyi bőrcipő. És a rendszerváltás óta "örvendetes" módon újra egyértelművé válhat a vásári bámészkodók számára is, hogy azért ennek az ünnepnek mégiscsak van valami köze a katolicizmushoz - megjelentek a kegytárgyak, Mária-szobrok, imafüzetek. Abban azért nem vagyok biztos, hogy pont ebben a formában kéne visszaemelni a kereszténységet az ünnepbe... Kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá, nekem a Jézus Szíve-szőnyeg az abszolút kedvencem. :)

Üdvözlettel:
Enikő

Rojtfüggöny-imitáció, rózsafüzérek segítségével.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,54/5

A hordozható szobrokról [+]

2010. szeptember 23. 0:12 / nikola

Szilvay kolléga egy kommentben már beharangozta az Eseményt, mely évről-évre minden giccskedvelőt hatalmas várakozással tölt el. Bizonyára már mindenki hangosan maga elé mondta, hogy ez a rendezvény csak is a szeptember 26-i hordozható Mária-szobrok Kárpát-medencei találkozója lehet, Gyöngyösön. "A hordozható Mária-szobrok felvonulása kétszázötven éves, gyönyörű barokk hagyomány; régebben a leányok mennyasszony-, a fiatalemberek vőlegényruhában hozták templomaik szépséges, öltöztethető Mária-szobrait."

Amikor pár éve először hallottunk e rendezvényről, még csak az a kérdés foglalkoztatott minket, hogy van-e olyan szobor, ami nem hordozható? Azóta jobban elmélyültünk a témában; íme a Pápanyalóka szoborhordozási kiskátéja:

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

A giccs-okozta örömön túlmutató poszttal jelentkezünk, Gergő fotósorozatának jóvoltából. Az alábbi gyűjtemény ugyanis a valódi, ordenáré giccsek mellett olyan apróságokat is tartalmaz, melyek csupán dokumentarista egyszerűséggel megörökített valóság mozaikkockái; a XXI. századba csontosodott múlt színes darabkái.

.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,4/5

A Kristályóriás [+]

2010. február 23. 17:04 / nikola

Olvasónk, csabez hívta fel figyelmünnket arra a kristály-Jézusra, amellyel a designpumpa.blog.hu foglalkozik.

"Quinn Gregory fából és kitöltő habból alkotott szobrát összesen 250 ezer Swarovski kristály borítja. A Jézus valódi testméreteit követő, Infinite Hope nevű installáció elkészítése több mint négy hónapot vett igénybe, ennek többsége a "dekorálásra" ment el. A művész saját vallásosságáról is beszél a műleírásban, vagyis nem provokatív alkotásnak szánta szobrot" - írja a blog.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,71/5

Színváltós Szent Antal [+]

2009. december 11. 13:00 / nikola

Tamás olaszországi gyűjtésének záródarabját is közszemlére bocsátjuk, a kísérőlevél záró bekezdésével együtt:

E szobrocska most már sajnos csak csillog. Eredetileg kék színű volt (most rózsaszín, egyik sem tipikus szentantali szín), és víz hatására lett rózsaszín. Ezt azonban csak kétszer lehetett eljátszani vele, mert a második után már örökre rózsaszín maradt... Pedig egy színváltós Szent Antal... Mekkora ötlet?!

Na ezeket szerettem volna közinccsé tenni, mert már-már bűn, hogy ennyi ideig csak én gyönyörködtem bennük.
--
sztf

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,75/5

Jézus feat. dollár [+]

2009. december 1. 18:26 / PZM

A tengerentúl mindig tartogat nekünk, giccskedvelőknek meglepetéseket, a multifunkciós edzővé avanzsált Megváltó után itt egy újabb vadhajtás, nem máshonnan, mint a New Yorkból, méghozzá az olasz negyedből. Valamiért az ottani lakosoknak van egy olyan furcsa szokásuk, hogy bankjegyekkel tűzdelik tele a kedvenc szentjük szobrát. Az okokat rövid látogatásom alatt nem sikerült feltárni, de a képek önmagukért beszélnek. (A lencse túloldalán jómagam és cimboráim körül sokat próbált olasz családi vállalkozók morzsolták hevesen a rózsafüzéreket, úgyhogy inkább visszafogtuk magunkat a kattintgatást illetően, de a lényeg szerencsére látszik.) Kedvencünk a kikandikáló dollár, de nem rossz a Mária nyakán lógó bankjegyköteg sem. Az viszont érdekelne, hogy miért csak egy dollárosokat tűztek fel.

Felhívnánk a figyelmet a 100-as égősorra.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,38/5

Jézus és a 220 Volt [+]

2009. október 29. 14:44 / nikola

Olvasónk, Balázs, nem felejtette otthon fényképezőgépét, amikor giccsvadászatra indult. Alább Balázs rövid levele és a gyűjtés eredménye.

Kedves Szerkesztők!

Néhány gyöngyszem egy osztrák falucska (Mönchhof) egyébként szép, magántulajdonú skanzenjából. Nem világbajnokok a képek, de a Dalí képét parafrazeáló művész alkotása, a galambocskás szenteltvíztartó vagy a "varázskőből" készült világító Jézus (vezeték a háttérben) talán megér egy posztot. A képek minőségéért elnézést kérek, nem vagyok egy fényképezőmágus, ráadásul egy pajta fényviszonyai ezt engedték. Mottó: a becses ősök hitét kétségbe nem vonva, ám ízlésükön jókat rökönyödve.

Üdv.
Balázs

 

Népies Dalí-installáció

Kimunkált szenteltvíztartó

Jézus és a váltóáram

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,25/5

Személyi edzőnk: JC [+]

2009. október 12. 14:05 / nikola

Olvasónktól, Pannitól a hosszabb levél mellé egész képsorozatot kaptunk, amit ezúton is köszönünk, valamint gratulálunk a találó megfigyelésekhez.

Kedves Szerkesztőség!

Mint azt Önök is tudják, Jézus mindig velünk van, leghétköznapibb cselekvéseink közepette is. Segít, hogy testünk, mely a Szentlélek temploma(1Kor 6,19), rendesen karban legyen tartva...

Fogadják hát nagy szeretettel az alábbi kisplasztika-sorozatot. Külön felhívnám a figyelmet a talapzaton található vésett feliratra: Jesus is My Coach (Jézus az edzőm) Hogy melyik a legjobb? A Küzdősport Jézus, a Ritmikus Sportgimnasztika Jézus vagy a Rögbi Jézus...? Képtelenség választani. Önmagában mindegyik egy műremek.

Áldásos gyűjtőmunkájukhoz további sok sikert!

Szeretettel,
Panni

Hokizó, balettező, kosárlabdázó Jézus a tovább gombra kattintva.

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,7/5

Cimkék: jézus, edző, szobor

Lourdes és a világító műanyag [+]

2009. augusztus 3. 9:36 / nikola

Úgy tűnik, hogy az idei nyár arról szól, hogy olvasóink nagyobb tempóban szüretelnek kegyhelyeken, mint ameilyen tempóban mi frissíteni tudjuk a Pápanyalókát. Íme két ínyencség Lourdes-ból:

Ezt a két gyönyörűséget küldeném. Mindkettő Lourdes-ból való: az első egy porcelánszobor, ízléses festéssel, a másik egy világító Szent Bernadett, akinek épp megjelenik egy szintén világító Szent Szűz. Mindez egy dekoratív kék műanyag talpazaton.

Üdvözlettel: egy olvasótok

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,33/5

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2024, IGEN