Pápanyalóka

Lábmosó Szent Ferenc [+]

2009. szeptember 24. 16:37 / nikola

Zsuzsitól kaptuk Assisiből az alábbi különlegességet: az ég madaraival barátkozó Ferenc vélhetően az út porát mossa épp lábáról, térdig elmerülve egy kacskaringósan aranyozott szélű szenteltvíztartóban.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,7/5

Szentkép faluról [+]

2009. szeptember 22. 10:58 / nikola

Dszg kolléga leírással együtt juttatta el hozzánk az alábbi műremeket.

Egy falra akasztható szentkép, se évszám, se semmi, se szerző, valszeg gyárilag sokszorosított. Állítólag régen ha megkérték egy lány kezét falun, az ő családja gondoskodott egy szentképről, amit az ágy fölé lógattak. Reméljük, nem volt az össze ilyen. A kép üvegezett, hátulja karton. Kerete fekete műanyag, aminek azonban belső éle aranyozott. 50x40 centi.

Szerintünk: 3/5

Szerintetek: 2,93/5

Hány óráig tartott az utolsó vacsora? [+]

2009. szeptember 16. 23:07 / nikola

Olvasónk, Gergő küldte az alábbi órát szerkesztőségünknek - sajnos fénykép formában, így nem tudtuk ellenőrizni, hogy amúgy pontosan jár-e. Más dolgunk nem maradt, mivel leírással együtt kaptuk a képet.

Az utolsó vacsora jelenetébe foglalt óra. Hogy a kettő hogy passzol, arra több ötletem is van. 12 tanítvány, 12 szám... Az óra az asztal közepét takarja ki. A jelenet maga kartonpapíron van, azonban mélyen ülő, ezüstözött hátú üvegkeretbe foglalva. Az tárgy háta műanyag. Az óra lapja aranyozott. Krisztus és azt apostolok körvonalai ugyancsak. Jézus egyik kezében kenyérrel felfelé néz, merengő tekintettel. Az apostolok többsége úgyszintén. Az Úr mellett kétoldalt ülők azonban valahova maguk elé merengenek, tekintetük keresztezi egymást. Talán angyal szállt el a jelenet szereplői felett. Minden egyes arc külön elemzésre szorulna, ezt én most mellőzném, meghagyván azt avatott művészettörténészeknek és giccsszakértőknek.

üdv.
Gergő

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 3,55/5

Pilátus-szappan [+]

2009. szeptember 14. 18:20 / nikola

"Lehet kapni a Ferencieken, trúúú." - mindössze ennyit fűzött hozzá kommentárként olvasónk, Nóri, Pilátus szappanjához.

Kifejezetten pogány, ítélkező olvasóinknak ajánljuk.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,94/5

Cimkék: pilátus, szappan

Zavarban vagyunk, mint Ádám anyák napján: én legalábbis nem hittem, hogy létezik olyan oldala Torgyán Józsefnek, mely eddig rejtve maradhatott előttem. Mikor viszont az internet egyik eldugottabb zugából előbukott ez a könyvborító, csak néztem, mint a gázálarc.

Érezzük, hogy Torgyán József (Dr.!) Kereszténység az ezer vallás világában c. könyvével határterületre érkeztünk, ám óriási szerencsénk, hogy a címlap magentába hajló lila, mert giccs-szempontból már itt menthetetlen az egész - persze képzettársításként behozva TJ alakját és személyiségét tudjuk, hogy kizárt, hogy itt véget érjen a történet, ám sajnos a tartalmat nem ismerjük, így minden további fejtegetés mégiscsak rosszindulatú előítélet lenne. (Aki elküld egy példányt a doktor könyvéből szerkesztőségünk címére, pápanyalókás pólót kap.)

Nehéz bármi többet mondani erről, az első sokkhatás után inkább fogódzókat keresünk, és parallel giccsként talán Lévai Katalin Varázskert c. romantikus regénye jut eszünkbe.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 4,87/5

Cimkék: politika, könyv

Üvegbe zárt Mária [+]

2009. szeptember 10. 10:24 / nikola

Az alábbi fotóhoz kísérőlevelet is kaptunk:

Kedves Giccsvadászok!

Egy jóízű nevetésért nővéremmel és vőlegényemmel együtt szenvedélyesen kutatunk a keresztény folklór vadhajtásai után. Múlt héten Rómában jártunk, s az Örök Város valamennyi szuvenír-lelőhelyét végigpásztáztuk egy-két vidám pillanatért, melyeket a pápás sörnyitók, szentpéterbazilikás körömcsipeszek, "diszkós" rózsafűzérek, kék csillámporral leöntött szentszobrok, és végül de nem utolsó sorban a pápanyalókák végtelen kavalkádjának köszönhetünk.


A római giccs-miliőt hűen tükrözi az alábbi kirakat-fotó: ferde bögre, sok-sok pápa-naptárral.

Az leginkább figyelemre métó alkotás a nagy kép jobb sarkában bújkál. Üvegkalitkába zárt Szűzanya! Próbáltuk megfejteni, hogy e fura tárgy valójában mi lehet: villanykörte? Petróleumlámpa? Esetleg gyertya? Vagy karácsonyfadísz? Passz.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,44/5

Cimkék: mária, róma, pápa

Digitális giccs: virágos Jézus-jelenés [+]

2009. szeptember 8. 12:29 / nikola

Hatalmas áttörést ért el blogunk: már Főnökúrtól is kapjuk a giccseket. A virágkoszorús magashegyi tavaszban jelenik meg Jézus egy kislánynak(?). Sajnos, tippünk sincs, hogy pontosan melyik Jézus-jelenést animálta meg az alkotó.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,66/5

Cimkék: jézus, gif, jelenés, csoda

Kati Krakkóból hozta nekünk az alábbi tárgy-különlegességet. A bankkártya/igazolvány méretű és jellegű műanyag kártyát egy tizednyi rózsafüzér-dombornyomással látták el tervezői, a biztonság kedvéért. Az ábrázolt Jézus-figura olyannyira nőies, hogy ha a bal alsó sarokban az alkotó nem helyez el "Jezu" feliratot, könnyen szakállas Máriának hihetnénk. A kártya hátoldalán található lengyel szöveget sajnos nem sikerült megfejtenünk, ezért fogalmunk sincs, mire lehet egy ilyet eszközt használni.

Szerintünk: 5/5

Szerintetek: 2,94/5

Különkiadás: plüss tóra [+]

2009. szeptember 1. 15:11 / nikola

Mai posztunkkal a zsidó-keresztény kultúrkörnek hódolunk: olvasónk, Szilárd hívta fel figyelmünket a zsido.com webáruházában megbúvó, sokszínű plüss tórára. A webáruház képe ugyan kicsit ócska volt, de némi netes kutakodás után sikerült szebb változatban is rálelni az ősi iratokra.

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 4,36/5

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2024, IGEN