Pápanyalóka

Elemér, a szentföldi giccsvadász magyarországiakhoz írt negyedik leveléből:

Testvéreim!

Mise után összeszedtük magunkat, és átmentünk Haifába, de abból már semmit nem láttunk, mert tök sötét volt, mire odaértünk. A méltán híres Stella Maris kolostor volt a célunk, ami a Kármel hegyvonulat leg-északibb csúcsa. Itt ma este a szokásosnál is több kármelita gyűlt össze, nagyon nemzetközi társaság, mindenkinek bemutattak, örültek hogy jöttem s hogy segítem a rend munkáját. A lényeg a lényegben hogy itt a kolostorban is ettünk, itt kicsit olaszabb és nemzetközibb volt a konyha, s megint olyan jókat ettem, mint még soha! Nem tudom, mi lesz a lefogyásból...

Meglepetésként küldök innen néhány színes-szagos rózsafüzért.

Ha a kékre mondunk miatyánkot, a rózsaszínre pedig üdvözlégyet, mi marad a zöldre, a kékre és az ezüstre?

Tovább a dúsabb giccsburjánzásért >>>

Cimkék: elemér, rózsafűzér,

Elemér, a szentföldi giccsvadász magyarországiakhoz írt harmadik leveléből:

Testvéreim!

Kellemes csalódás volt Kursi. Egy kedves kis hely a Genezáreti tó keleti partján, egy kedves zsidó jegyeladó lánnyal, aki elénekelte velünk a „Tavaszi szél vizet áraszt" kezdetű örökzöld sanzont. A hagyomány szerint itt űzött bele Jézus 2000 tisztátalan lelket a malacokba, hogy azok berohantak a vízbe. Szimbolikusan ez azért volt jelentős cselekedet, mert abban az időben feszítettek 2000 galileai zarándokokat. És mivel az Ószövetség szerint „átkozott ki a fán függ", az ő üdvösségük még kérdőjeles volt, ezt a túlvilági szakadékot hidalta át Jézus ez ilyen megoldással. Most bizánci bazilikarom tanúskodik erről, aranyos gyümölcs- és csirke-mozaikokkal.Innen küldöm a következő giccsadagot.

Furcsa lila dísztárgy, Krisztus portréval.

Szűz Mária Jeruzsálem fölött lebeg.

Tükörrel kombinált miatyánk-tábla; minden háztartás fontos eleme.

Elemér, a szentföldi giccsvadász magyarországiakhoz írt második leveléből:

Testvéreim!

Másfél hét után könnyen hozzá lehet szokni az itteni élethez. Ma egy kolostornál voltam, ahol a kegytárgyboltban költekező turistákat figyeltem.

Az angolok, németek keveset vásárolnak, de azt megfontoltan, kulturáltan. A franciák bunkók, nem hajlandóak megszólalni angolul, már amikor bejönnek is a saját nyelvükön köszönnek, mintha akkora világnyelv lenne, vagy otthon lennének. Az amerikaiak viccelődnek, közvetlenek, s jobban el vannak eresztve pénzzel, az afrikaiak sokszor elviselhetetlenek, mert tülekednek; nagy tételben vásárolnak, kiabálnak, bemennek a pult mögé, agresszívak. Hasonlóak az indiaiak, csak ők alacsonyabbak. Néha a koreaiak is ilyenek. Az mindeközben pofátlanul alkudoznak. Mondjuk az eladó rutinos volt: úgy elkezdte felfele alkudni az egyik gyöngyszem árát, hogy végül drágábban vitte el a koreai hölgy.

Szóval itt ilyen egy nap. Küldök pár megkapó giccset a boltból.

Legjobban a fából faragott, imára kulcsolt kéz fogott meg a szobrok közül.

Sivatagot nem mertek rátenni.

A Jézusból Máriába áttűnő jelenés falikép változata a világ bármely pontján megtalálható.

 

Elemér, a szentföldi giccsvadász magyarországiakhoz írt első leveléből

Testvéreim!

A beszállástól kezdve minden flottul ment az utazás majdnem olyan unalmas és hangos, mint vonaton, csak látványosabb. Felhők, hegyek, tengerek, városok, sivatag-féle kopár helyek. Tel Avivban kezdődött az idegőrlő várakozás, mert Izraelbe iszonyat sokan jönnek, s mire mindenkit átpréselnek a határon, az nem kevés idő. De komolyabb átvilágítás/faggatózás nem volt, csak a pecsételős néni kérdezte meg, hogy mit akarok itt csinálni?

Az út érdekes volt; a 6-os számú pályán jöttünk föl, ami észak-déli irányban terül el, vagy inkább nyúlik. Balra tőle Izrael, jobbra tőle Palesztina. Palesztinát az izraeliek három-négy méter magas betonfallal kerítették el néhol. Itt ilyen a politika. A vidék meg kopott. De tényleg; ez a jelző a legtalálóbb rá. Nincsenek élénk színek, kevésféle zöld van, inkább napkiszívta-barna minden. Legalábbis délen, a sivatagos részen. Északon, meg itt a hegyen azért kicsit zöldebb, de csak kicsit! Nem ismerek ilyen kopár részt Magyarországon, amihez hasonlítani lehetne...

Első dolgunk volt, hogy ettünk: rendelt étel volt, arab, választékban és ízekben leírhatatlanul gazdag. Nagy csirkecomb, meg rizs mogyoróféleségekkel, vagy háromféle saláta. A szállás amúgy modern, a kilátás pazar, napközben katonai repülők gyakorlatoznak felettünk és kicsit hangosak.

Holnap indul a giccsvadászat!


 

Cimkék: elemér, szentföld

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2023, IGEN