Pápanyalóka

Kivételes szépségű feszület

2012. szeptember 12. 16:20 / nikola

"A három papírcsík úgy erősíti az áttört csipkemintát, mint Krisztus az Egyházat" - mondta volna Szent Pál, ha szembetalálkozik az alábbi alkotással. Köszönet Nikinek a gyűjtésért.

Tisztelt Pápanyalóka szerkesztőség!

Az általam csatolt képet a muzeumantikvarium.hu oldalon találtam. A leírása ott megtalálható: „Rátétes, dombornyomású, aranyozott papír feszület áttört csipkeornamentikájú keretdíszítéssel."Mielőtt megpróbálnátok értelmezi a zöld, össze-vissza megjelenő csíkokat, itt a megnyugtató válasz (ti. hogy nem díszítőelem): „3 helyen vékony papírcsíkkal megerősítve."

Az apró részletekig menő értelmezést rátok bízom... (van a szentképen mit "ízlelgetni").

Niki

Szerintünk: 4/5

Szerintetek: 2,43/5

Cimkék: feszület

Hozzászólások:

Zoli atya! 2012. december 11. 22:38:09

Nem tudok elmenni e kép mellett, hogy ne fűzzek hozzá egy pár gondolatot. Egy kisebb szentképgyűjteménnyel rendelkezem, s ezért is akadt meg a szemem itt, mert a gyűjteményem nagy része, régi szentképekből áll. Bevallom, hogy el tudnám viselni ezt a darabot a többi között, de még mielőtt valaki is megszólna ezért tudni kell, hogy amikor ezek a szentképek készültek (minden bizonnyal ez a darab a XIX. század vége XX. eleje) nagyon is igényes nyomatoknak számítottak, s elég drágák is voltak. Nem mindenki engedhette meg magának. A mellékelt szentkép, is a kor ízlését tükrözi, ami a mai ember szemével nézve valóban giccsesnek hat. Mégis sokkal elviselhetőbbek, mint a mai kínai vagy épp lengyel vagy olasz tömegáruk, a maguk aranyporos, világítós, dimenziós - és még sorolhatnám -termékei mellett. Sokszor ezeket a képeket művészek festők tervezték készítették, amint Egyházi engedély volt, tehát megnézték a kiadás előtt, hogy valóban méltók e képviselni a szakrális eseményeket, szimbólumokat és egyéb más témát ami a hithez a valláshoz kötődik. Azt is el kell viszont mondani, hogy bizony köztük is vannak túlkapások. két példát hadd mondjak erre a gyűjteményemből. Az egyik egy olyan szentképi ábrázolás ahol a gyermek Jézust mint sírásót, ásóval a kezében egy temetőben sírgödör mellett állva ábrázolja a készítő. Ez már szerintem is eléggé bizarr. A másik amit olaszok adtak ki valamikor az ötvenes években sorozatban ahol Jézust (gyermekként vagy felnőttként) a kor egyes jellegzetességeibe helyezik bele. pl egy kisgyerek a kis Jézusnak mutatja meg hogy épül egy panelház. Ezek a képek mosolyt csalnak a szemlélő arcára is. Összességében mégis azt kell mondani, hogy bár gazdag színvilággal, fantáziával, stb. vannak ezek a képek készítve, mégis sokkal igényesebbek, mint a mai szentképek jó része és ezektől független sem hatnak giccsesnek, hanem inkább szemet gyönyörködtetőek pl a papírcsipkék, a kidolgozás részletességének gazdagsága. Lehet hogy valaki ezzel nem ért egyet, megteheti.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (7), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2017, IGEN