Pápanyalóka

Action-figurák a giccshatáron

2010. május 18. 12:22 / nikola

Amikor dszg kolléga átdobta az alábbi reklámvideót, nem tudhatta, hogy nekünk egész gyűjteményünk van különböző vallású action-figurákból, és már csak arra várunk, hogy legyen egy kevés időnk arra, hogy hosszabb posztot szenteljünk a jelenségnek.

A videó amúgy segített: úgy kavarta fel a szerkesztőségi állóvizet, mint a kézmosótálba nyúló Pilátus. Ám mielőtt elvesznénk a fröccsöntött műanyagok kusza labirintusában, rögzítsük: a vallásos giccs egyik valódi határterülethez érkeztünk; nem méltányos ezen alkotásokara úgy tekinteni, mint egy foszforeszkáló rózsafüzérre, vagy egy szentképpel díszített öngyújtóra.

Az elemzés folytatása előtt nézük meg a reklámfilmet!

E filmrészletet sehogy nem tudjuk valódi (vö.: jóindulatú, jámbor) giccsként értékelni. Míg mondjuk egy II. János Pál pápával díszített bögrében fel tudjuk fedezni a torzult vallásosság megindító stílusjegyeit, a tisztelet ilyen furcsamód történő kifejeződéseit stb., az action-figura, mint műfaj, nálunk sokszor kivágja a biztosítékot. Keveredik a blaszfémiába hajló öncélúság, és a valóban létező gagyizmus.

Nulladik pontként az action-figurák fő ismertetőjegyein érdemes elgondolkodni. Láthatjuk: műanyagból készült, kigyúrt, felfegyverezhető testekről van szó, melyek elszánt tekintetükkel hirdetik: ölni jó. Egy ilyen figura fegyvertelenítése (megkeresztelése) furcsa végeredményhez vezet:

Öt kenyér, két hat, egy kőkorsó. Hová tűnt a többi öt? Nem is ez a lényeg. A videón hirdetett figulákkal ellentétben ez a szett még felfogható úgy, mint valami ócska, műanyag játék. Persze elképzelni sem tudjuk, mi kéne történjen velünk ahhoz, hogy gyermekeinket ezzel lepjük meg karácsonykor. A figura viszont akár még giccspontokat is kaphatna, akárcsak Mózes az alábbi képen, pásztorbottal és a tízparancsolat kőtábláival:

Visztont az ultragagyi határát átlépve könnyen veszélyes vizekre evezhetünk. A kalasnyikov AK 47-es fegyverrel felszerelt Atya semmi esetre sem tekinthető vicces keresztény játéknak, legfeljebb tudatos provokációnak, gyalázkodásnak.

Ugyanezt elmondhatjuk a Damai lámával (fegyver: Ak 12 automata)...

...és Buddhával (fegyver: Magnum 66 automata) kapcsolatban is.

Egyedül a csattanóként hagyott, Allah action-figura volt az, ahol azt mondjuk: az alkotóknak sikerült - humorosnak szánt - üzenetüket úgy eljuttatniuk, hogy közben nem merítik ki a vallásgyalázás fogalmát. Az Allah action-figura üres műanyag doboza (árcédulával!) rögtön a "kommunizmus utolsó lehellete" konzervet és a "napfogyatkozáskor bezárt sötétet" (szintén konzerv) jutatta eszünkbe.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Hozzászólások lezárva!

Leírás

Fröccsöntött szenteltvíztartók, naplementében kongó harangok, foszforeszkáló kisdedek.

Dobj giccset!

Válogatott lényeg

Névadónk, az eredeti pápanyalóka Megmondjuk, mi a giccs.

Keresés

Keres

Cimkék

óra (10), angyal (10), assisi (3), üveg (4), benedek (3), betlehem (6), buddha (3), csillám (3), elemér (5), ferenc (6), Ferenc (3), feszület (8), foszforeszkáló (5), gif (6), gyertya (10), húsvét (4), hologram (3), jézus (67), könyv (5), kép (6), képeslap (3), különkiadás (3), kereszt (30), kisded (5), kulcstartó (3), lámpa (3), lengyelország (3), őrangyal (3), lufi (4), mária (8), miseruha (4), műanyag (3), műköröm (3), nyaklánc (3), nyalóka (9), pápa (48), póló (4), pap (3), pió atya (6), plakát (4), plüss (3), róma (3), rózsafüzér (4), rózsafűzér (3), retro (3), szenteltvíz (4), szenteltvíztartó (6), szentföld (3), szent ferenc (6), szent györgy (3), szentkép (17), szent kristóf (4), szentlélek (3), szűz mária (32), szobor (13), tükör (4), teréz anya (3), tetoválás (5), tojás (4), utolsó vacsora (6), videó (3), világító (4)

Cimkefelhő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Archívum

© 2008-2024, IGEN